top of page
Logo.png

Windhuis

Bouwwerk van de Anabatische en Katabische winden

De ENCI groeve in Maastricht, een landschap geschapen door machines. Door de baan van de zon en de verdiepte groeve in het landschap, heeft dit door machines geschapen landschap een microklimaat. Door dit microklimaat is de groeve 5 graden Celsius warmer dan het omliggende landschap.

Het vakantiepark wordt ontsloten door een snede in het landschap, een snede waarin de bezoeker afdaalt in de geografische historie van Maastricht. Deze snede komt uit op een plateau, waar de toegangen zich bevinden tot de verblijven. Middels een lift daalt de bezoeker af in de berg, om vervolgens horizontaal naar buiten te treden naar het water. 

Het programma omvat drie zones. De eerste zone is de cooling Cave. Deze is in de berg gesitueerd waardoor hij de temperatuur van de berg aanneemt. De cooling cave is daarom geschikt voor een slaap en bergfunctie. De tweede zone bevind zich buiten de berg, deze zone neemt de temperatuur aan van de omgeving. Dit is de klankkast van het weer, in deze zone kan de bezoeker genieten van de luchtstromen, de zon, de regen en andere invloeden van de natuur. De derde zone is de zone van eenheid. Dit is het moment waarop de bezoeker zijn roeiboot pakt, en zich afzondert en een eenheid vormt met water en de natuur van de ENCI groeve.

Grote raderen, tandwielen en kettingen. Knarsend en piepend in werking gesteld. Dat is het mechanisme dat de unit opent naar het weer. Dat is het mechanisme dat reageert op de machinerie waarme de ENCI groeve geschapen is. Grote lagers, assen, bout- en moerverbindingen. Roestig en verweerd, zorgen deze onderdelen voor de draaiiing van de panelen aan de voorzijde. Op deze manier kan het verblijf zich openen en sluiten als een schepsel dat leeft voor het weer. 

Grote kleppen en raderen stellen de bezoeker in staat om gebruik te maken van de anabatische luchtstroom. De luchtstroom die overdag tegen de helling stroomt als gevolg van de opwarmende aarde. In de nacht kan de bezoeker de katabatische wind regelen. Dit is de luchtstroom die in de nacht afdaalt van de berghelling, als gevolg van de afkoelende aarde. Iedere unit opent of sluit zich, naar gelang de wensen van de bezoeker en de invloeden van het weer. Iedere bezoeker kan op zijn eigen manier genieten van het weer, maar zich er ook tegen beschermen. Iedere bezoeker raakt daarmee de essentie aan, en maakt zich los van de geest van deze tijd. 

Iedere bezoeker weet het, het weer deert niet

bottom of page